klart.se

klart.se

Vädret på Station Linné

Station Linné har en unik väderstatistik som sträcker sig ända tillbaka till 1964. Uppgifterna i statistiken omfattar flera parametrar, som t ex nederbörd, vind, mark- och lufttemperatur.

För Station Linnés gästforskare ingår detta som en extraresurs. Övriga kan köpa nämnda väderdata för en engångsavgift på 1 500:- och sedan 300:-/månad som önskas. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Astronomiska visningskvällar 2018

GAF, Grönhögens Astronomiska Förening bjuder in till astronomiska visningskvällar i samarbete med Station Linné. Aktiviteterna är gratis och man behöver ej föranmäla sig. Vid dåligt väder sker visningen inomhus. Samlingsplatsen är parkeringen vid Station Linné söder om Ölands Skogsby. Tag gärna med dina egna kikare och teleskop.

I vår har du chansen att sätta personbästa i att observera många planeter under en enda natt men det blir inte lätt att klara av alla fyra: Venus, Jupiter, Saturnus och Mars. Astronomi som hobby kan vara svårt med faktorer som vädret, låg höjd över horisonten och tidpunkt under natten som största hinder för att bli ett barnvänligt äventyr.


Fredag till lördag 20–21 april
Vi träffas under skymningen vid 20-tiden på parkeringen vid Station Linné söder om Ölands Skogsby och beundrar den tunna nymåneskäran och framför allt den intensivt lysande Venus rakt i väster. Dess klot ser nästan runt ut och ljusstyrkan är -3.5 magnituder, och Venus är näst Solen och Månen himlens mest ljusstarka objekt. Den är intetsägande vit eftersom vi endast ser ljus som reflekteras i planetens moln men det starka ljusets spridning i atmosfären brukar orsaka en slags regnbågseffekt.

Så följer en längre paus medan mörkret faller och vi tar farväl till den allt blekare vårhimlens galaxer, nebulosor och stjärnhopar. Vid midnatt börjar vi att skymta Jupiter som stiger upp i sydsydost men först vid 03-tiden har Jupiter och Saturnus nått tillräcklig höjd borta i söder för ett kunna avnjutas bra. Sist ut är rödoranga Mars som ses som en liten skiva väldigt lågt över horisonten. Tyvärr blir Mars höjd inte särskilt bättre än så här under hela sommaren och den tidiga sensommarens opposition medan vi på Jorden snabbt kör om Mars i innerspår på solsystemets löparbana, så att säga. Den lilla bubblande skivan är i alla fall Jordens så omtalade yttre grannplanet. Det berömda mörka området Syrtis Major finns denna natt i centrum.

Fredag till lördag 18–19 maj INSTÄLLT
Vi observerar Jupiter i söder kring midnatt, och Saturnus och Mars vid 02-03-tiden i söder. Mars skiva har växt från tio till 13.3 bågsekunder på en månad.

Fredag 15 juni - lördag 16 juni
Drop in från 21 fredag kvällen. Det är för ljust för att bedriva astronomi, men vi ger ändå Mars en chans vid 02-tiden på morgonen. Tyvärr står den alltså mycket lågt men skivan har vuxit ut till 18 bågsekunder vilket är knappt halva Jupiters skenbara diameter.

Fredag till lördag  20–21 juli

Detta är sommarens bästa tillfälle för att ordna en astronomisk visningskväll för allmänheten, och nu kan även barn och som får vara uppe sent vara med. Månen är ett dygn efter första kvarteret gammal och går ner i väster på förnatten och efter följer Jupiter. Vid midnatt står Saturnus lågt i söder och vid 02 har Mars segat sig upp till drygt åtta graders höjd över horisonten (motsvarande 16 fullmånediametrar). Dess skiva har vuxit ut till nära 24 bågsekunder, alltså lite drygt halva Jupiters, och planetens ljusstyrka har ökat så att den är ett objekt som väcker uppmärksamhet. Tyvärr dämpar dess låga höjd intrycket och vi kan bara se en bubblande, rödorange boll bakom jordens tjocka atmosfär. Mars blir mycket svår att fotografera bra.

Ett tips till dig som önskar förbereda dig ordentligt. Ladda ner gratisprogrammet Stellarium från webben, som är ett utmärkt planetarieprogram som simulerar stjärnhimlen och landskapet. Ställ in din position och rätt tid. Föreställningen kan börja!


 

Alla aktiviteter sker vid Station Linné, samlingsplatsen är parkeringen. Tag gärna med dina egna kikare.

Kontakt: GAF, Grönhögens Astronomiska Förening - Jörgen Danielsson, ordförande i GAF