klart.se

klart.se

Vädret på Station Linné

Station Linné har en unik väderstatistik som sträcker sig ända tillbaka till 1964. Uppgifterna i statistiken omfattar flera parametrar, som t ex nederbörd, vind, mark- och lufttemperatur.

För Station Linnés gästforskare ingår detta som en extraresurs. Övriga kan köpa nämnda väderdata för en engångsavgift på 1 500:- och sedan 300:-/månad som önskas. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Astronomiska visningskvällar 2018

GAF, Grönhögens Astronomiska Förening bjuder in till astronomiska visningskvällar i samarbete med Station Linné. Aktiviteterna är gratis och man behöver ej föranmäla sig. Vid dåligt väder sker visningen inomhus. Samlingsplatsen är parkeringen vid Station Linné söder om Ölands Skogsby. Tag gärna med dina egna kikare och teleskop.

I vår har du chansen att sätta personbästa i att observera många planeter under en enda natt men det blir inte lätt att klara av alla fyra: Venus, Jupiter, Saturnus och Mars. Astronomi som hobby kan vara svårt med faktorer som vädret, låg höjd över horisonten och tidpunkt under natten som största hinder för att bli ett barnvänligt äventyr.


 

Ett tips till dig som önskar förbereda dig ordentligt. Ladda ner gratisprogrammet Stellarium från webben, som är ett utmärkt planetarieprogram som simulerar stjärnhimlen och landskapet. Ställ in din position och rätt tid. Föreställningen kan börja!


Fredag och lördag 18:30-23:30

På fredag firar vi Forskarfredag – infaller under Skördefestens Konstnatt – och på lördag Astronomins Dag och Natt med temat: Röd Planet - Blå Planet. GAF deltar med utställningar och astronomisk visning för allmänheten. Uppgivna tider är preliminära.

Vid klar väderlek kan du se hur planeterna Saturnus och Mars ser ut i ett teleskop samt som avrundning även Månen. Vid mulen väderlek tittar vi istället på astrofoton av astronomiska objekt som nyligen tagits av medlemmar i Grönhögens Astronomiska förening.

Alla aktiviteter sker vid Station Linné, samlingsplatsen är till söder om byggnaden. Tag gärna med dina egna kikare.

Kontakt: GAF, Grönhögens Astronomiska Förening - Jörgen Danielsson, ordförande i GAF