klart.se

klart.se

Vädret på Station Linné

Station Linné har en unik väderstatistik som sträcker sig ända tillbaka till 1964. Uppgifterna i statistiken omfattar flera parametrar, som t ex nederbörd, vind, mark- och lufttemperatur.

För Station Linnés gästforskare ingår detta som en extraresurs. Övriga kan köpa nämnda väderdata för en engångsavgift på 1 500:- och sedan 300:-/månad som önskas. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Astronomiska visningskvällar 2017

GAF, Grönhögens Astronomiska Förening bjuder in till astronomisk visningskvällar för andra året i rad i samarbetar med Station Linné. Aktiviteten är gratis och man behöver ej anmäla sig. Vid dåligt väder sker visningen inomhus. Samlingsplatsen är parkeringen vid Station Linné söder om Ölands Skogsby. Tag gärna med dina egna kikare.

Ingen föranmälan behövs. Inträdet är gratis. Välkomna!

Ett tips till dig som önskar förbereda dig ordentligt. Ladda ner gratisprogrammet Stellarium från webben, som är ett utmärkt planetarieprogram som simulerar stjärnhimlen och landskapet. Ställ in din position och rätt tid. Föreställningen kan börja!


31 mars kl. 20

Astronomisk vårvisning av nymånens skära, Orion och planeter

Nymåneskäran, kanske lyckas vi observera den lågt stående lilla prick som är planeten Mars, Orion med M42, Orionnebulosan, och avslutningsvis jätteplaneten Jupiter som går upp i öster. 
Liksom i fjol håller vi till på parkeringsplatsen vid Station Linné söder om Skogsby. Vi använder små och medelstora amatörteleskop, men tag gärna med dina egna instrument. Så här års är ju våren på stark frammarsch men vi kan fortfarande observera vinterstjärnhimlens praktobjekt. Ingen föranmälan behövs. Inträdet är gratis. Välkomna.

Tidtabell:

20 – Månskäran, Mars i väster
21 – Orion i söder
22.30 – Jupiter i öster


28 april kl. 22

Observera jätteplaneten Jupiter med sin stora, oranga fläck

Bättre omständigheter för att observera Jupiter blir det sällan. Planeten står högt i söder en stund före midnatt. Vid 23.30 börjar GRS, Great Red Spot, att komma fram vid planetens ena rand tack vare dess snabba rotation och en timme senare blir den ännu enklare att observera. GRS har observerats under flera 100 år. På senare år har den krympt betydligt i storlek men är fortfarande mångdubbelt större än Jorden, exempelvis. Det har dykt upp en betydligt mindre men också rödorange fläck ett stycke nära. Kan du/vi upptäcka den?
Tag med dina egna instrument. På plats finns mindre och medelstora amatörinstrument. Vi samlas vid 22 på Station Linnés parkeringsplats. 


19 maj kl. 22

Välkomna till en astronomisk kväll med visning av jätteplaneterna Jupiter och Saturnus

Vi börjar med Jupiter, som står i söder vid midnatt. Jupiters Stora Röda Fläck, GRS är väl synlig mellan kl 23 och midnatt. Du kommer även få se Jupiters fyra stora månar Io, Europa, Ganymede och Callisto. För de besökare som håller ut till 01-tiden väntar ett verkligt skådespel då Saturnus, planeten med solsystemets största och vackraste ringsystem, går upp över horisonten i sydöst. Ju längre du väntar, desto högre klättrar Saturnus upp och blir allt tydligare att skåda genom Jordens bubblande, ostadiga atmosfär. Tag med dina egna instrument. På plats finns mindre och medelstora amatörinstrument. 


2 juni kl. 22

Jätteplaneten Jupiter ett par månader efter sitt bästa läge i våras och Månen, som denna kväll står i första kvarteret och visar massor av kratrar och skuggor. Och Saturnus. De är i fokus på den observationskväll som vi bjuder in allmänhet och GAF-medlemmar till kvällen innan pingstafton. SMHI:s prognos talar om mest klart väder men det blir blåsigt med vindbyar på upp till 10 meter i sekunden från ost. Så det är tveksamt om större utrustning kan ställas upp utan det lär bli mindre i vindskyddade lägen. Och så gör vi klart för visning inomhus av bilder, video och simuleringar. Vi har ett stort material med bilder och videofilmat material.

Tag gärna med egna kikare och små teleskop men tänk på att natthimlen på grund av försommarljuset inte blir helt mörk längre så kvällen är inte lämplig för studier av Deep- Sky-objekt som galaxer och nebulosor. Som vanligt samlas vi på parkeringsplatsen vid Station Linné söder om Ölands Skogsby. Från klockan 21 har vi projektorn igång för visningen inomhus för gäster som är tidiga. Utomhus har det blivit tillräckligt mörkt vid kl. 22. Gratis entré. Välkomna.


21 juli kl. 22

Välkomna till en astronomisk kväll med visning av jätteplaneterna Jupiter och Saturnus

Jupiter och speciellt Saturnus är i fokus under allmänhetens visning denna fredagskväll då mörkret sakta börjar att komma tillbaka. Jupiter är i nedan och försvinner borta i sydväst medan Saturnus står som bäst till för natten i söder vid 23-tiden. Du som aldrig tidigare observerat Saturnus rekommenderas att besök på Station Linné söder om Ölands Skogsby för det är den vackraste planeten och den är sig mycket lik från fotografier.
Som vanligt observerar vi från parkeringsplatsen framför stationen. Mindre och medelstora amatörinstrument används. Inträdet är gratis. 


28 juli kl. 21

Astronomisk visningskväll för allmänheten: Månen, Jupiter och Saturnus

Välkommen på en astronomisk visningskväll för allmänheten. Vi samlas på parkeringsplatsen vid Station Linné söder om Ölands Skogsby. Vid klockan 21 under skymningen går Jupiter och den unga nymånen strax ner borta i sydväst över kusten så vi måste skynda oss för att få en in dem i teleskopokularet. Framåt 22 har det mörknat betydligt och lågt i söder väntar så kvällens favoritobjekt nämligen Saturnus på att beskådas. Tag med dina egna kikare så kan vi jämföra prestanda mot amatörteleskop. Visningskvällen är ett samarrangemang av Grönhögens Astronomiska Förening, GAF, och Station Linné. Inträdet är gratis.

Blir det dåligt väder genomförs aktiviteten ändå men inomhus. Vi har ett stort material av egna bilder och videos av månen och planeterna att titta på.

Läs mer på GAF's hemsida


4 aug kl. 21

Astronomisk visningskväll för allmänheten: Månen och Saturnus

Välkommen på en astronomisk visningskväll för allmänheten. Vi samlas på parkeringsplatsen vid Station Linné söder om Ölands Skogsby. Vid klockan 21 under skymningen letar vi efter Saturnus i söder, planeten som omges av vackra ringar. Ganska nära men österut finns Månen som bara är några dygn från full. Det går därmed fortfarande att studera skuggorna från berg och månkratrar men sceneriet är inte alls lika dramatiskt som när Månen är halv, exempelvis. Ljuset från Månen är nu nästan obehagligt starkt och det förstör natthimlen i övrigt så kvällen är inte lämpad för studier av stjärnor, galaxer och nebulosor.

Tag med dina egna kikare så kan vi jämföra prestanda mot amatörteleskop. Visningskvällen är ett samarrangemang av Grönhögens Astronomiska Förening, GAF, och Station Linné. Inträdet är gratis.

Blir det dåligt väder genomförs aktiviteten ändå men inomhus. Vi har ett stort material av egna bilder och videos av månen och planeterna att titta på.

Läs mer på GAF's hemsida


11 aug kl. 21

Astronomisk visningskväll för allmänheten: Dramatiska berg och kratrar på Månen, och så tittar vi på vackra Saturnus

Välkommen på en astronomisk visningskväll för allmänheten. Vi samlas på parkeringsplatsen vid Station Linné söder om Ölands Skogsby. Vid klockan 21 dyker  Saturnus upp i söder i skymningsljuset. Vid 22 ljusnar natthimlen borta i sydost på grund av att Månen som är i nedan arbetar sig upp över horisonten. Du som inte studerat vår stora satellits bergiga, kraterärrade yta genom teleskopokularet får här är ett utmärkt tillfälle.

Tag med dina egna kikare så kan vi jämföra prestanda mot amatörteleskop. Visningskvällen är ett samarrangemang av Grönhögens Astronomiska Förening, GAF, och Station Linné. Inträdet är gratis.

Blir det dåligt väder genomförs aktiviteten ändå men inomhus. Vi har ett stort material av egna bilder och videos av månen och planeterna att titta på.

Läs mer på GAF's hemsida


18 aug kl. 20 Inställd!
 Astronomisk visningskväll för allmänheten: Sensommarhimlens mörka skönhet

Läs mer på GAF's hemsida


23 september kl. 18 - 24 
Astronomins dag och natt. Tema: Vintergatan

Astronomins dag och natt gör det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för alla i hela Sverige.

 Vid klart väder visar vi himlen i teleskop för allmänheten på parkeringen framför station Linné. I händelse av dåligt väder visar vi bilder och videor inomhus. Fritt inträde. Välkomna!

Läs mer på GAF's hemsida och på http://www.astronominsdag.se/


29 september kl. 18 - 24

ForskarFredag Astronomisk visning.

Välkommen att observera Månen i första kvarteret och sedan höstens stjärnhimmel.

Under Forskarfredag arrangerar GAF, Grönhögens Astronomiska Förening i samarbete med Station Linné säsongens sista astronomiska visning för allmänheten. Vi samlas till höger om stationen, med parkeringsplatsen bakom ryggen. Tag gärna med dina egna kikare och – om du råkar äga ett – även teleskop förstås. Enligt SMHI är prognosen hyfsad och kvällen väntas bli halvklar med måttliga vindar. Temperaturen blir också godkänd men tänk på att det nu är höst och det kommer att bli kyligt framåt natten.

 Fritt inträde. Välkomna!

Läs mer på GAF's hemsida och på http://www.astronominsdag.se/


Alla aktiviteter sker vid Station Linné, samlingsplatsen är parkeringen. Tag gärna med dina egna kikare.

Kontakt: GAF, Grönhögens Astronomiska Förening - Jörgen Danielsson, ordförande i GAF