klart.se

klart.se

Vädret på Station Linné

Station Linné har en unik väderstatistik som sträcker sig ända tillbaka till 1964. Uppgifterna i statistiken omfattar flera parametrar, som t ex nederbörd, vind, mark- och lufttemperatur.

För Station Linnés gästforskare ingår detta som en extraresurs. Övriga kan köpa nämnda väderdata för en engångsavgift på 1 500:- och sedan 300:-/månad som önskas. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Astronomiska visningskvällar 2019

GAF, Grönhögens Astronomiska Förening bjuder in till astronomiska visningskvällar i samarbete med Station Linné. Aktiviteterna är gratis och man behöver ej föranmäla sig. Vid dåligt väder ställer vi in. Samlingsplatsen är parkeringen vid Station Linné söder om Ölands Skogsby. Tag gärna med dina egna kikare och teleskop.

I vår har du chansen att studera bland annat månen, Jupiter, Saturnus och Mars bara vädret tillåter.

 


 Ett tips till dig som önskar förbereda dig ordentligt. Ladda ner gratisprogrammet Stellarium - ett utmärkt planetarieprogram som simulerar stjärnhimlen och landskapet. Ställ in din position och rätt tid. Föreställningen kan börja!


 

Fredag 12 april 2019 klockan 20:00 - 00:00 Inställt pga av vädret.
Astronomisk visningskväll för allmänheten. Vi  samlas vi 20-tiden medan skymningen pågår vid Station Linné söder om Skogsby för att observera månen "i första kvarteret". Mars kan ses som en rödaktig liten “stjärna” i sydväst under skymningen. Tag gärna med egna kikare och testa dem på månen. 


Fredag 10 maj 2019 klockan 22:00 - 01:30 
En sen visningskväll för allmänheten! Vi samlas vid 22-tiden medan skymningen pågår vid Station Linné söder om Skogsby och observerar månen nära första kvarteret. Den som därefter önskar studera jätteplaneterna Jupiter och Saturnus måste stanna upp länge. Jupiter kan först observeras lågt över den södra horisonten klockan 00:30 och Saturnus 02:30. Tag gärna med egna kikare och testa dem på månen.

 

 

Kontakt: GAF, Grönhögens Astronomiska Förening - Jörgen Danielsson, ordförande i GAF