klart.se

klart.se

Vädret på Station Linné

Station Linné har en unik väderstatistik som sträcker sig ända tillbaka till 1964. Uppgifterna i statistiken omfattar flera parametrar, som t ex nederbörd, vind, mark- och lufttemperatur.

För Station Linnés gästforskare ingår detta som en extraresurs. Övriga kan köpa nämnda väderdata för en engångsavgift på 1 500:- och sedan 300:-/månad som önskas. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Biologiska mångfaldens dag 22 maj 2019   


Det handlar inte bara om kärleken till växter och djur. Våra arter renar luften, tar hand om avfallet, håller skadegörare i schack, bidrar till att vi får mat på bordet och utgör en stor resurs för framtiden. Utan dessa tjänster skulle vi inte överleva.”   - ur DN debatt 20130501

Biologiska mångfaldens dag är utlyst av FN:s sekretariat för konventionen om biologisk mångfald (CDB) och infaller den 22 maj. Syftet är att uppmärksamma bevarandet av naturens mångfald. Mängder med aktiviteter ordnas i Sverige och världen och Station Linné är givetvis också med. Under 2019 genomför vi denna dag tillsammans med Ölands Naturskyddsförening, Linnéuniversitetet, Föreningen SydOstEntomologerna, Ölands Botaniska Förening och Ölands folkhögskola. Alla aktiviteter är gratis.

 

Livet i en damm kl 13:00 – 15:00

Jan Herrman från Linnéuniversitetet och Ölands naturskyddsförening visar och berättar om livet i en våtmark, och om dess ekologi.
Var: Station Linné, söder om stationsbyggnaden.
Pris: gratis!
Drop in - ingen föranmälan krävs!


Forskning för folket kl 13:00 – 15:00

Station Linné öppnar upp sitt labb där du kan mingla med forskare, titta i mikroskop och uppleva livets små underverk.
Var: Station Linné, Labbet närmast parkeringen i den norra flygeln.
Pris: gratis!
Drop in - ingen föranmälan krävs!

 

Skogspromenad med samtal om mångfald kl 15:00 – 17:00

Följ med på en promenad (< 2 km) till den så kallade diversitetsängen och G:a skogsby. En vandring och ett samtal om skogens och mångfaldens betydelse ur olika perspektiv. Vad ska vi med naturen till?
Var: Station Linné, samling utanför butiken.
Pris: gratis!
Guider: Dave Karlsson, Pav Johnsson & Caroline Landtmanson
Drop in - ingen föranmälan krävs!

 

Varför är mångfald bättre än enfald? Kortföreläsningar kl 18:00 – 20:30

Minisymposium med korta öppna föreläsningar om biologisk mångfald.
Var: Ölands folkhögskola, Strömstedtsalen
Pris: gratis

18.00 – 18:30     Forskningsfynd från fjärilars färgvariation. Anders Forsman, professor i Evolutionär ekologi vid Linnéuniversitetet

18:30 – 19:00     Gäddans genetik och ekologi. Oscar Nordahl, postdoktor vid Linnéuniversitetet

19:00 – 19:30     Fika till självkostnadspris

19:30 – 20:00     Vad hände med Ölands flora efter torksommaren 2018? Ulla-Britt Andersson, ordförande Ölands Botaniska Förening

20:00 – 20:30     Shinri Yoku - skogsbad, vad är det? Caroline Landtmanson, lantbrukare och naturvägledare

20:15 – 20:30     Ölands natur – okända och ökända arter. Pav Johnsson, författare, folkbildare och föreningsaktiv


Drop in - ingen föranmälan krävs!


Mångfald i mörkret - nattexkursion kl 21:00 – 00:00

Dave och Pav leder en spännande nattexkursion till Gårdby sandhed med lyssnande på fåglar och insektsstudier. Behöver du skjuts, vill samåka eller hjälp med att hitta vägen kan det vara klokt att dyka upp vid Station Linné 20.45 för gemensam avfärd senast kl 21.00! När mörkret sänkt sig slår vi på lamporna vid våra lakan. Samarrangemang med Föreningen SydOstentomologerna.
Var: Gårdby sandhed, alldeles norr om Gårdby på Öland.
Pris: gratis
Drop in - ingen föranmälan krävs!

 

• Följ Biologiska mångfaldens dag 22 maj på Facebook för att se aktiviteter över hela Sverige. Det är hög tid att etablera Biologiska mångfaldens dag ordentligt!