klart.se

klart.se

Vädret på Station Linné

Station Linné har en unik väderstatistik som sträcker sig ända tillbaka till 1964. Uppgifterna i statistiken omfattar flera parametrar, som t ex nederbörd, vind, mark- och lufttemperatur.

För Station Linnés gästforskare ingår detta som en extraresurs. Övriga kan köpa nämnda väderdata för en engångsavgift på 1 500:- och sedan 300:-/månad som önskas. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

ForskarFredag - fredag 27 och lördag 28 september 2019

Gör nya upptäckter. Se i teleskop och i mikroskop - titta upp å ner i stort och smått. ForskarFredag vill visa hur roligt och vardagsnära forskning kan vara, utmana stereotypa bilder av forskare och visa hur det är att jobba som forskare. Kom oavsett ålder och var med i en annorlunda och häpnadsväckande värld!  På fredagen bjuder vi dessutom på förtäring medan du pratar vidare med våra forskare. En kväll man helt enkelt inte vill missa!

Välkomna!

 

Träffa forskarna på Station Linné

fredag 18:00-24:00

Kom in i vårt labb. Prata med forskare och kika i mikroskop på alla möjliga kryp, guidad tur i labb, se fjärilar och insekter du annars inte ser, få reda på vad man gräver efter nära stationen, var med och tävla om valfritt ex ur uppslagsverket NationalNyckeln och annat kul.

lördag 10:00-15:00

Lördag har vi öppet i vår ombyggda södra flygel. Ta med dig dina frågor, foton eller något du hittat i naturen som du undrar över och få en inblick i det pågående arbetet och insekternas fantastiska värld. Se hur Dave preppar en del insekter som ska bevaras för vidare studier.

Svenska Malaisefälleprojektet


Rymden och jag

fredag 19:30-23:30 - lördagens aktivitet inställd pga dåligt väder

 

Kom under fredagskvällen in i värmen till vår södra flygel och se fantastiska bilder av natthimlen och rymden tagna av Jörgen Tannerstedt. Gå sedan ut på södra sidan av byggnaden och kika i teleskop på natthimlen, ta del av kunskapen hos GAFs representanter och upptäck mer av natthimlen.  På lördag hålls Astronomins dag och natt, så även lördag kväll har du möjlighet att kika i teleskopet, samma plats. Kvällarnas attraktion blir Saturnus, planeten med de vackra ringarna, som står i söder och går att observera i teleskop från klockan 19:30 och cirka 1.5 timme framåt innan den går ner i sydväst. Dessutom tittar vi på vår hemgalax Vintergatan. LÖRDAGENS AKTIVITET ÄR INSTÄLLD PGA VÄDRET.

Arr: Grönhögens Astronomiska Förening i samarbete med Station Linné

Läs mer om Astronomins Dag & Natt här


Stjärnförsöket 2019 - eller var i Sverige finns det ljusföroreningar?

Var med i årets massexperiment under hela året 2019! Läs mer här!

Massexperimentet 2019 är ett samarbete mellan Lunds universitetNationellt resurscentrum för fysikRymdstyrelsenVetenskapens husUmevatoriet,Svenska Astronomiska Sällskapet och Astronomisk Ungdom och Vetenskap & Allmänhet.


ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival! Varje år sedan 2006 anordnas denna kväll med aktiviteter över hela landet den sista fredagen i september. Samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

ForskarFredags officiella sida