klart.se

klart.se

Vädret på Station Linné

Station Linné har en unik väderstatistik som sträcker sig ända tillbaka till 1964. Uppgifterna i statistiken omfattar flera parametrar, som t ex nederbörd, vind, mark- och lufttemperatur.

För Station Linnés gästforskare ingår detta som en extraresurs. Övriga kan köpa nämnda väderdata för en engångsavgift på 1 500:- och sedan 300:-/månad som önskas. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Våra guider

Pav Johnsson

Biolog, folkbildare och lokal radioprofil

Pav Johnsson är uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i Össby. Han medverkar regelbundet i P4 Kalmar som naturexpert, jobbar som lärare på Ölands folkhögskola och skriver böcker. Just nu arbetar han med en bok om unika inslag i den öländska naturen, och han har nyligen slutfört ett drygt fem år långt bokprojekt om Ölands fåglar. Dessutom leder han resor för AviFauna naturresor, och kör även resor i egen regi till Södra Afrika. Han är brett naturintresserad och intresserad av det mesta som kryper, växer, och förstås, flyger.

Pav träffar du på orkidévandringar och alvarvandringar, men kan också bokas för fågelutflykter, föreläsningar och allehanda upptäkter av den öländska naturen.

 

 

 

Ulla-Britt Andersson

Botaniker

Ulla-Britt Andersson är ordförande för Ölands Botaniska Förening och håller i våra alvarvandringar och är guide på några av orkidévandringarna. Även om specialitén är kärlväxter finns det få frågor om vad som växer på ön som är Ulla-Britt främmande!

 

 

 

 

Moa Pettersson

Biologistuderande

Moa spenderar vardagarna med att studera till biolog, men under sommaren jobbar hon med att sortera insekter på Station Linné, och leda Humlans naturspanare, förstås!

 

 

Dave Karlsson

Stationschef biolog och forskare

Passionerad smådjurskännare och stationschef vid Station Linné. Kanske mest känd för den breda allmänheten som en av experterna i riksradions Naturmorgon i P1, men forskar annars på bracksteklar (Hymenoptera: Braconidae). Dave möter du på kursen Insikter om insekter i juli, på Mystik i Mörkret, Forskning för folket, Nattens fångst och Ekoxar och fladdermöss.

 

 

 

Lisa Tengö

Folkbildare och biolog

Lisa är en naturvetare från Skåne som lärt sig tycka om och älska den öländska floran. Hon är också mycket intresserad av den kultur som format det öländska landskapet. Lisa träffar du under några av vårens och sommarens orkidévandringar.

 

 

 

Elin Boberg

Biolog

Elin är uppvuxen i Helsingborg men flyttade sedan till Kalmar för att utbilda sig till biolog. Under studietiden i Kalmar fastnade Elin särskilt för orkidéer och deras speciella ekologi och evolution. Elin bestämde sig för att åka till Sydafrika för att fördjupa sina kunskaper om orkidéer och skrev där sitt examensarbete. Därefter började hon sin doktorandutbildning vid Evolutionsbiologiskt centrum på Uppsala universitet. Hon specialiserade sig på nattviol och hur denna orkidé anpassat sig till de kontrasterande förhållandena som råder på alvaret och i lövängarna på Ölands mittland. Station Linné har utgjort en bas för Elins forskningsarbete på Öland. Nu är Elin disputerad och arbetar med naturvård på Länsstyrelsen i Kalmar och som guide på Station Linnés orkidévandringar.

 

 

 

 

Göran Holmström

Författare och humleexpert

Göran är författaren bakom boken "Humlor, alla Sveriges arter: så känner du igen dem i naturen - och i trädgården". Göran möter du under aktiviteten Humlesafari och bisysslor där han bjuder på sin stora kunskap om våra vilda gaddsteklar.

 

 

 

Thorsten Jansson

Journalist och författare

Thorsten har i flera böcker skildrat Öland, och Ölands säregna natur. Härom året kom hans bok om ölands orkidéer ut. I vår är Thorsten vår guide på några av orkidévandringarna.

 

 

Melanie Karlsson

Biologstudent och entomolog

Melanie har verkligen insektsintresset i blodet, som tredje generationens entomolog. Just nu studerar Melanie biologi vid Lunds universitet. På sommaren sorterar hon insekter i Svenska Malaisefälleprojektet vid Station Linné. Du möter Melanie under Humlans naturspanare och Forskning för folket.

 

 

Ludvig Papmehl-Dufay

Arkeolog

Ludvig är ett bekant namn för många historiskt intresserade som följt de spännande utgrävningarna vid Sandby borg. Ludvig möter du i vår bokningsbara  Hemma hos hövdingen, där vi besöker resterna efter en av landets mest intressanta boplatser från järnåldern, bara ett stenkast från stationen.

 

 


 

 

Sigrid Oldenburg

Professionell berättare

Sigrid är historieläraren som blev berättare och guide på heltid. Det började med ett stort historieintresse. Man kan närma sig en plats i historien och människorna i historien på olika sätt. Ett sätt är genom de gamla berättelserna. Det som har berättats på en plats ger en bild av såväl levnadsvillkor som rädslor och drömmar. En del historier är bundna till tiden då de uppkom, andra har berättats under lång tid och i dem finns något tidlöst som vi kan känna igen oss i.

Sigrid berättar på caféer, bibliotek och konferenser. Intresset för Ölands och alvarets berättelser väcktes när hon som liten första gången hörde om pojken som tillfångatogs av småfolket.

 

 

 

 

Jonas Lundquist

Biogeovetare, konstnär och sandstäppsexpert 

Jonas är biogeovetare och konstnär med en stor dyrkan för naturen. Ursprungligen från Stockholm, numera bosatt i Kalmar med sin familj och med sommarhus på Öland. Det öländska kulturlandskapet är en inspirationskälla på både ett vetenskapligt och konstnärligt plan. ­­­­­­

Magra, sandiga naturbetesmarker har en särskild dragningskraft. Ett specialområde är naturtypen sandstäpp som Jonas tidigare har inventerat i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar. Jonas möter du vår bokningsbara sandstäppsvandring.