klart.se

klart.se

Vädret på Station Linné

Station Linné har en unik väderstatistik som sträcker sig ända tillbaka till 1964. Uppgifterna i statistiken omfattar flera parametrar, som t ex nederbörd, vind, mark- och lufttemperatur.

För Station Linnés gästforskare ingår detta som en extraresurs. Övriga kan köpa nämnda väderdata för en engångsavgift på 1 500:- och sedan 300:-/månad som önskas. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Stöd oss

Bakom Station Linné står en förening som värnar om att Station Linné ska fortleva, utvecklas och fortsätta producera förstklassig biologisk forskning och sprida kunskap. Ta del i utvecklingen och stöd oss genom att bli medlem eller gåvogivare! Vi arrangerar årligen flera föreläsningar och aktiviteter och håller förstås våra medlemmar och supporters informerade om vad som är på gång.

Station Linné behöver en miljon kronor.

Varför? Klicka här eller läs mer under knappen AKTUELLT.

Medlemskap i Föreningen Station Linné

Vuxen 100 kr/år
Stödmedlem 500 kr/år

Medlemsavgift betalas via bankgiro 254-8246, Föreningen Station Linné. Du kan även swisha medlemsavgiften: 123 377 01 04.
Ange namn, e-postadress och skriv vad inbetalningen avser. För enklare swishinbetalning kan du välja att använda relevant QR-kod till höger.

 

Bli supporter, gåvogivare, medstiftare eller gynnare

Till skillnad från många andra fältstationer drivs Station Linné av en fristående stiftelse. Det ger bättre möjligheter att verka för och bland folket, samtidigt som det skapar en oberoende och unik mötesplats för forskare och forskningsintresserade. Som fristående stiftelse kan Station Linné driva en bredare verksamhet än annars och bidra till att ny kunskap sprids snabbare i samhället.

Station Linné ligger strategiskt placerad i utkanten av Alvaret och Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap, intill Mittlandsskogens sydligaste utlöpare. Den invigdes 1963 och användes ursprungligen för banbrytande forskning kring insekters och växters doftsignaler. Idag är forskningen bland annat inriktad på Sveriges insektsfauna, pollinationsbiologi och växtekologi. Sedan tio år driver stationen även en omfattande publik verksamhet för alla åldrar (Porten till Alvaret).

Station Linné byggdes av Uppsala universitet med bidrag från Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål. När universitetets engagemang i Station Linné minskade för några år sedan beslöt en grupp forskare, studenter och andra entusiaster att Station Linné kunde utvecklas bättre som en fristående institution. Den 12 januari 2008 bildades Föreningen Station Linné, som successivt tog över verksamheten. Den 19 december 2009 bildades Stiftelsen Station Linné med syfte att främja forskning och utbildning inom hållbar utveckling. Stiftelsen äger och förvaltar stationsfastigheten sedan 1 maj 2010.

Arbetet med att skapa resurser till renovering och nybyggnation har nu börjat på allvar. På sikt hoppas vi kunna bygga till Station Linné för att få plats för mer forskning och fler boende. För den utåtriktade verksamheten vill vi uppföra en ny byggnad omfattande utställning, café och butik.

Stiftelsen Station Linnés tillgångar kommer från privatpersoner, föreningar, företag, Medstiftare och Gynnare som donerat allt från 20 kronor till 50 000 kr till stiftelsen. Det är dessa donationer som gör det möjligt att driva och utveckla Station Linné. Kom med du också och gör en värdefull insats för forskning, utbildning och miljöarbete i Sverige!

Medstiftarna och Gynnarna träffas en gång per termin, vanligtvis på Öland. Som Medstiftare eller Gynnare väger ditt ord tungt när det gäller Station Linnés framtida utveckling. Du blir också livstidsmedlem i Föreningen Station Linné.

Din donation sätts in på Stiftelsen Station Linnés insamlingskonto bankgiro 673-1426. Märk talongen med "Framtid" och glöm inte att ange din epost-adress. Det går utmärkt att bli Medstiftare eller Gynnare genom att sätta in mindre belopp i omgångar eller genom månatliga överföringar. För mer information om att bli Medstiftare eller Gynnare, kontakta oss på telefon 0485-385 84 eller på info@stationlinne.se.

Du kan även swisha ditt bidrag på 123 635 94 00. För enklare swishinbetalning kan du välja att använda relevant QR-kod till höger.

Vår första insamlingskampanj började 2008 och ledde till att Station Linné kunde köpas loss. Ungefär hälften av våra medstiftare och gynnare nedan började redan då stödja Station Linné. Läs mer här om vår pågående insamlingskampanj.

Gynnare:

Sven Britton, Stockholm
Familjen Ronquist, Åkersberga
Dave Karlsson, Färjestaden
Jan Landin, Linköping
Anne Wilks, Färjestaden 
Björn och Marie Widén, Lund 
Catrin och Mathias Jaschhof, Färjestaden
Erik Ringberg

 

Medstiftare:

2008-2013

Kajsa Glemhorn, Kalmar
Anne Wilks & Carin Bruce, Färjestaden - "Till minne av Nils Bruce"
Agneta och Ulf Glemhorn, Ljungsbro
Pav Johnsson, Kalmar
Miljöpartiet i Mörbylånga
Karin Olsson och Erik Cardfelt, Stora Frögården
Naturskyddsföreningen Öland
Ölands Ornitologiska Förening
Karin Bengtsson, Visby
Stockholms entomologiska förening
Carina Olsson, Huddinge
Anna Tolstoy, Uppsala
Sten och Gullvy Jonsson, Storvreta
Jan P. Bakker, Groningen, Nederländerna
Honor Prentice, Lund
Stefan Andersson, Lund
Helena Andersson, Kalmar
Familjen Rosén, Uppsala
Familjen Anderzén, Saxnäs
Pål Axel Olsson, Lund
Göran Hoppe, Uppsala
Åke och Ingar Bruce, Uppsala
Hans Wigzell, Stockholm
Leif Ekvalls minne, c/o Björn Kumlien, Stockholm
Ölands Botaniska Förening
Thomas Wiebe, Lund - "Till minne av Nils och Herta Wiebe"
Carita och Per Brinck, Lund
Familjen Magnusson, Påboda
Jan Tengös minne, c/o Lisa Tengö, Färjestaden
Mörbylånga kommun
Anneka Anderssons minne

2013-.........
Graciela Rusch och Christian Andersson, Trondheim, Norge 
Marie och Göran Norregårdh, Kalmar
Heidi Dobson, Walla Walla, WA, USA

Mareike Kiupel, Kalmar 
Meike Schuppenhauer, Tyskland
Gösta Törnqvist
Rune Bertil Eriksson
Bert Viklunds minne, c/o Henry Gudmundson, Tyresö
Stefan Björn, Nybro
Alan Dufberg, Limhamn
Per-Olof Wickman 
Sven Fransén, Göreborg
Birgitta & Bernt Andersson, Färjestaden
Jan Florén och familj, Träslövsläge
Rasmus Hovmöller, Vällingby
 
Gunnar Bergström, Göteborg
Inga & Bertil Almgrens minne, c/o Elisabeth Almgren, Bromma 
Till minne av Anders Martinsson
Två anonyma bidragsgivare 
Till minne av Håkan Tegelström c/o Honor Prentice, Lund

Swisha enkelt med hjälp av din mobilkamera!
Öppna Swishappen på din telefon. Du når kameran från startskärmen (svep till höger), håll sedan kameran över QR koden nedan. När kameran hittar koden kommer betalningsformuläret automatiskt fyllas i. Sedan är det bara att godkänna betalningen med Mobilt BankID som vanligt.
Swisha din medlemsavgift enkelt via ovan QR kod.
Swisha din stödmedlemsavgift enkelt via ovan QR kod.
Donera enkelt till Stiftelsen Station Linné med ovan QR kod.