Biologiska mångfaldens dag 22 maj 2022
Välkomna till en spännande dag (kl 9.30 - 16.00) i mångfaldens tecken!

Biologiska mångfaldens dag är utlyst av FN:s sekretariat för konventionen om biologisk mångfald (CDB) och infaller alltid den 22 maj. Syftet är att uppmärksamma bevarandet av naturens mångfald. Mängder med aktiviteter ordnas i Sverige och världen och Station Linné är givetvis också med! Naturskyddsföreningen är huvudpartner för detta arrangemang.

Tipspromenad och Artbingo
kl 9:30 – 16:00

Vid ingången till vår butik ställer vi fram allt det du behöver för att gå en tipspromenad i den biologiska mångfaldens tecken. Eller varför inte testa att försöka greja en full rad i vår för tiden och platsen väl anpassat artbingo. Tävlingarna är framtagna av Pav Johnsson. Ta helst med egen penna och fika gärna i vår härliga trädgård!

Orkidévandring
kl 10:00 – 12:00

Anmäl dig gärna till dagens orkidévandring, som idag leds av Ingela Carlström från Ölands Botaniska förening. Vandringen kostar 240 kr för vuxna och 80 kr för barn.

Lieslåtter - låt dig inspireras
kl 11:00 – 13:00

Nyfiken på lien och ängsskötsel med lie? Kom och testa hur enkelt och rofyllt det kan vara att slå din gräsmatta/äng med en riktigt bra och ergonomisk lie. Maria har löpande genomgång av slåtterteknik och hur man håller en s.k. knackelie vass vid väderstationen utanför vår butik. Prata gärna ängsskötsel och biologisk mångfald med henne, men framför allt: Välkommen att testa hur roligt det är att slå med lie! 

Ölands bägge Naturum presenterar Världsmiljödagen
kl 11:00 – 13:00

Framför vår butik berättar Stina Nilson och Ida Hansson från Naturum Trollskogen respektive Naturum Ottenby om aktiviteter på Världsmiljödagen

ÖN, ÖBF, ÖOF och FSOE på plats
kl 12:00 – 14:00

Framför vår butik kan du träffa representanter från fyra ideella föreningar med Ölands natur som gemensam nämnare. Gör ett försök på "Naturfalken", dvs att  på ett lekfullt sätt testa och utveckla dina artkunskaper, växter och djur, på olika kunskapsnivåer. Väldigt kul för barn, men även vuxna! Håller i tåtarna gör Ölands Naturskyddsförening (ÖN). Ölands Botaniska Förening (ÖBF) är på plats och kl 13.00kan du följa med på en kortare botanisk promenad i stationens närhet. Fågelskåda med Ölands Ornitologiska Förening (ÖOF) eller får hjälp med insekterna av Föreningen SydOstEntomologerna (FSOE).  

Vad händer med insekterna?
kl 14:00 
– 15:00

Inne i Station Linnés nybyggda konferenssal är vi stolta att presentera Stiftelsen Station Linnés egen ordförande, professor Fredrik Ronquist, världsledande auktoritet på beräkningsbiologi. Hör honom berätta om tillståndet bland insekterna, och vad vi egentligen vet. På grund av begränsat platsantal krävs föranmälan till info@stationlinne.se för deltagande på denna programpunkt.

Alla aktiviteter via Station Linné denna dag, orkidévandringen undantagen, är gratis, men vi behöver allt stöd vi kan få. Tycker du att det är viktigt med öländsk biologisk forskning, och framtida guidningar, så stötta oss gärna genom ett bidrag, litet som stort. Swisha till 123 635 94 00, eller sätt in en donation på Stiftelsen Station Linnés insamlingskonto, via bankgiro 673-1426. Skriv "Framtid" i meddelandefältet och glöm inte att ange din epost-adress. Du kan också bli medstiftare. Läs mer här!

• Följ Biologiska mångfaldens dag 22 maj på Facebook för att se aktiviteter över hela Sverige. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår