klart.se

klart.se

Vädret på Station Linné

Station Linné har en unik väderstatistik som sträcker sig ända tillbaka till 1964. Uppgifterna i statistiken omfattar flera parametrar, som t ex nederbörd, vind, mark- och lufttemperatur.

För Station Linnés gästforskare ingår detta som en extraresurs. Övriga kan köpa nämnda väderdata för en engångsavgift på 1 500:- och sedan 300:-/månad som önskas. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

2016-12-12

Musikhjälpen på Station Linné

24 100:- bjöds för att namnge en mygga.

Forskarna här på Station Linné håller på att fånga in och artbestämma alla Sveriges insektsarter - och nu gavs den unika chansen att ge en ännu obeskriven art ett vetenskapligt namn! Man väljer själv om det är sitt namn som ska skrivas in i historieböckerna, eller om det är någon eller något annat som skall äras! Namnet kommer sedan att publiceras i en vetenskaplig forskningsrapport i vilken det även förklaras hur och varför arten fått just detta namn.

Högstbjudande erbjöds dessutom att uppleva Öland från dess mest natursköna sida. Vinnaren kommer och bor på forskningsstationen och väljer bland de många härliga naturupplevelser som erbjuds - varför inte lära dig ordningsbestämma insekter, naturfotografi, spana på fladdermöss eller kanske rent av följa med på en forskarledd exkursion på Ölands unika orkidéfält?

Detta ingick:
- Namnge en ännu obeskriven insektsart! Arten tillhör familjen gallmyggor (Diptera: Cecidomyiidae): en mycket dåligt känd insektsgrupp bland vilka det fortfarande finns oändligt mycket kvar att upptäcka; allt från deras biologi till vilka arter som finns. Nu ges en unik chans att få vara med i det arbetet genom att namnge en nyupptäckt gallmyggeart!
- En övernattning för 1-4 personer på Station Linnés vandrarhem med självhushåll! Datum bestäms efter överenskommelse med vinnaren. Vinnaren står själv för eventuell resa till Öland.
- Vinnaren får en heldag med en forskare och lär sig att ordningssortera alla Sveriges insekter (gäller 1 person) eller väljer att följa med på någon av de spännande exkursioner som stationen erbjuder (upp till 4 personer) - här hittar du alla: http://www.stationlinne.se/sv/naturupplevelser/ OBS att utbudet varierar beroende på säsong.
- Personlig guidning och presentation av verksamheten på Station Linné.

Observera att artnamnet kommer att anpassas till släktnamnet, det vill säga böjas efter feminin, maskulin eller neutral form. Namnet vinnaren väljer får heller inte uppfattas som stötande eller kränkande.

Vi gratulerar L.P. Ramberg som la det högsta budet! 24 100:- går direkt till Musikhjälpen och L.P.Ramberg skriver in sig i historieböckerna och får en fantastisk upplevelse på Öland!

 

Barn i krig har rätt att gå i skolan
Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som anordnas i samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT Play och Radiohjälpen, där en undangömd humanitär katastrof uppmärksammas. Över 30 miljoner barn kan inte gå i skolan på grund av krig och konflikter. Möjligheten till ett tryggare liv kan börja med ett block och en penna. Vi har en möjlighet att påverka framtiden och förbättra utsikterna för miljoner av barn världen över. Tack för att du lägger bud på Musikhjälpens auktioner.