klart.se

klart.se

Vädret på Station Linné

Station Linné har en unik väderstatistik som sträcker sig ända tillbaka till 1964. Uppgifterna i statistiken omfattar flera parametrar, som t ex nederbörd, vind, mark- och lufttemperatur.

För Station Linnés gästforskare ingår detta som en extraresurs. Övriga kan köpa nämnda väderdata för en engångsavgift på 1 500:- och sedan 300:-/månad som önskas. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

VANDRA PÅ EGEN HAND

Det finns tre fantastiskt fina vandringsleder med utgångspunkt från Station Linné. 2 km, 3 km och 6,5 km. Inplastade kartor med text finns i skåpet på stationens västra gavel där informationstavlorna sitter. Om du vill ha ditt alldeles eget exemplar så kan du även ladda ner kartor och informationestext för vaje vandringsled - bra om du vill göra anteckningar!

GRÖNA SLINGAN  2 KM

Vandringsslingan börjar och slutar vid Station Linné (1). Det är en medelsvår, ca 2 km lång slinga som tar ca en timme att gå. Bra skodon rekommenderas. Tänk på att inte beträda åkermark, gå därför i kanten! Följ blågrön markering och läs gärna skyltarna.
Karta (jpg, 769 kb)
Text (pdf, 23 kb) 

VANDRINGSLED 3 KM

Vandringsleden börjar och slutar vid Station Linné (1). Det är en medellätt, ca 3 km lång naturstig som tar ca en timme att gå. Bra skodon rekommenderas. Håll dig i möjligaste mån på stigen! Stigen är tydlig och markerad med gula pilar. och tillsammans med noterna i texten till kartorna ska det inte vara några problem att hitta runt.
Karta (jpg, 535 kb)
Text (pdf, 19 kb) 

TENGÖLEDEN 6,5 KM

Denna 6,5 km långa vandring slingrar sig genom historiska kulturmarker, extremt artrika lövskogar och det unika Stora Alvaret – kort sagt: under vandringens lopp får du uppleva det mesta och det bästa av Ölands natur och dolda historia! Den ca 6,5 km långa, medelsvåra vandringen börjar och slutar vid Station Linné (1). Vandringsleden är markerad med röda pilar och under de inledande kilometrarna är stigen mycket tydlig och mycket lätt att följa. Ute på Stora Alvaret finns inga stigar, men trots detta ska de avslutande kilometrarna i det platta och öppna landskapet inte innebära några problem. De öländska korna som betar på Alvaret kan ibland upplevas som lite väl nyfikna, men om du ignorerar dem så tröttnar de snart.Bra skodon rekommenderas, men om det inte har regnat alldeles nyligen eller är väldigt vått ute så räcker det gott med lågskor. Räkna med att det kommer att ta 3-4 timmar att ta sig runt – det finns mycket att titta på och undersöka i den öländska naturen – så glöm inte att ta med dig något att dricka. Eller varför inte en matsäck? Sällan smakar väl maten så gott som under en välförtjänt rast och vila ute i det fria.
Karta (jpg, 535 kb
Text (pdf, 29 kb)