Alvaret

Här upphör Mittlandsskogen och Stora Alvaret tar vid. Alvaret, som naturtyp, påminner en del om en trädlös stäpp, eller tundra, och det finns faktiskt stora likheter med dessa miljöer. Här finns nämligen många levande representanter från en klimathistoria som på bara omkring 15 000 år har gått från istid till dagens klimat, via en kortare period av medelhavsklimat. Arter med sin huvudsakliga utbredning i fjällvärlden hittas här sida vid sida med sådana som mest förknippas med östeuropeiska och asiatiska stäpper, eller sydeuropeiska bergstrakter. 
Alvaren präglas av att jordtäcket ofta är tunt, eller till och med saknas. Berggrunden består av en närmare halv miljard år gammal ordovicisk kalksten, som för länge sen var en grund havsbotten i ett subtropiskt hav. Kalkstenen, betandet av tamdjur och ett klimat präglat av blöta vintrar och torra somrar, skapar förutsättningar för en unik flora och fauna, med en mängd för Sverige speciella arter. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår