Störst i världen!

Naturtypen alvar är unik och ovanlig, även om det inte känns så här på Öland. Här utgör alvarmarkerna en dryg en fjärdedel av den totala landytan! Det finns bara 995 kvadratkilometer alvar i hela världen och av dem ligger 665 kvadratkilometer i Sverige. Förutom på Öland finns det alvar på Gotland, på några mindre ytor i Västergötland, samt på de estniska öarna Hiiumaa (Dagö), Saaremaa (Ösel) och Muhu. Även i ett litet område i Nordamerika vid de stora sjöarna finns miljöer som klassats som alvar. Med tanke på att denna sorts natur finns på två olika kontinenter är det imponerande att över en tredjedel av den totala arealen i världen finns just här på Öland, Sveriges minsta landskap! 
Stora Alvaret, som utgör världens största sammanhängande alvar, är 260 km2 stort. Stora Alvaret utgör den enkilt största delen av södra Ölands yta, och så mycket som 27 % av den totala ytan av alvarmark i världen!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår