2014-09-26

Forskarfredag - Namnge en insekt!

Klockan 18:00-24:00 hade vi labbet öppet 26 september. Vi hade en tävling där vinsten är att få namnge en insekt!

Genom att delta i Station Linnés fråge-quizz gavs chansen att få namnge en för vetenskapen helt ny art! Vi vågar påstå att något liknande pris aldrig någonsin tidigare i historien eller någonstans i världen har utlysts!

Du ska veta att ett vetenskapligt namn som ges till en art kommer aldrig att ändras - det är evigt! Så om en vinnare som heter säg Lisa Nilsson vill namnge arten efter sitt förnamn eller efternamn (eller båda) så kommer detta att utgöra artnamnet efter släktesnamnet. Så säg att släktet är Asynapta, så skulle det vetenskapliga namnet bli Asynapta lisae eller Asynapta nilssonae eller rent av Asynapta lisanilssonae. Som vinnare kan man givetvis även välja att namnge arten till någon annans eller något annats ära. Det finns så klart strikta regler för vetenskaplig namngivning, men detta hanterar forskarna på Station Linné.

Det nya namnet kommer att publiceras – och förklaras – i en vetenskaplig tidskrift, tillsammans med en detaljerad beskrivning av arten och annan relevant information.

När väl vinnarens art har blivit vetenskapligt publicerad (förmodligen någon gång under 2015), så kommer vi skicka en kopia av publiceringen tillsammans med bilder av arten hem till vinnaren (vi kan dock inte skicka själva exemplaret (holotypen); dessa är av ovärderligt vetenskapligt värde och kommer att förvaras på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Så med andra ord är priset värt mer än vad som kan köpas för pengar! Det är resultatet av tidskrävande forskning och stora bemödanden.

 

RESULTAT:

Tisdag 3 oktober
Hörde ni i Morgon i P4 Kalmar om Suzanne Petersson som fått namnge en mygga?
Suzanne vann en tävling som forskningsstationen Station Linné på Öland anordnade under konstnatten. Vinsten blev alltså att få vara med och namnge en ny insekt - tidigare okänd för vetenskapen. Myggan har nu tilldelats namnet Asynapta suzzae! Suzanne kunde vi höra var riktigt glad över sin vinst, och hade inget emot att djuret ifråga var just en mygga.

– Vad jag vet är detta första gången ett vetenskapligt namn är pris i en tävling på det här sättet, säger Dave Karlsson som är chef på Station Linné.
Suzanne Petersson som fick döpa myggan valde artnamnet suzzae
– Dels är det en egoboost att den heter efter mig, dels associerar namnet till en myggas surrande, säger Suzanne Petersson.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår