Biologiska mångfaldens dag
22 maj 2023

Välkomna till en spännande dag i mångfaldens tecken! Program för 2024 ej klart än!

Biologiska mångfaldens dag är utlyst av FN:s sekretariat för konventionen om biologisk mångfald (CDB) och infaller alltid den 22 maj. Syftet är att uppmärksamma bevarandet av naturens mångfald. Mängder med aktiviteter ordnas i Sverige och världen och Station Linné är givetvis också med! Naturskyddsföreningen är huvudpartner för detta arrangemang, och i år har vi också med oss Ölands två naturum (Trollskogen och Ottenby) samt BirdLife Sverige under en dag där vi bjuder in grundskolor och gymnasium att besöka oss. Anmäl din klass till naturum.trollskogen@lansstyrelsen.se.

Öppet labb
kl 9:00 – 12:00 och 13:00 
– 15:00

Du kan dessa tider träffa våra insektsforskare på labb och se hur vi forskar på insekter.

Tipspromenad och Artbingo
kl 9:00 – 15:00

Hela dagen kan du gå en tipspromenad i den biologiska mångfaldens tecken. Eller varför inte testa att försöka greja en full rad i vår för tiden och platsen väl anpassat artbingo. Ta helst med egen penna och fika gärna i vår härliga trädgård!

Orkidévandring
kl 10:00 – 12:00

Följ med på en orkidévandring, där Pav Johnsson berättar om orkidéerna, deras ekologiska roll i naturen och om deras evolution. Vandringen kostar 260 kr för vuxna (föranmälan) men är gratis för skolbarn/skolungdom och lärare.

Kikarskola och uppdrag med fåglar i fokus
kl 9:00 – 15:00

Framför vår butik finns Anette Barr från BirdLife Sverige och Ida Hansson från naturum Ottenby.

Småkryp i sötvatten
kl 9:00 – 15:00

Stina Nilsson från naturum Trollskogen, Jan Herrmann från Ölands Naturskyddsförening och Harald Havnås från Station Linné utforskar livet i vår damm, med håvar, hinkar och luppar.

Skolträdgårdar med biologisk mångfald
kl 09:00 – 15:00

Från Bird Life Sverige och Ölands Naturskyddsföreningen kommer Kajsa Grebäck och Erik Hansson från Rikare trädgård att visa hur man kan jobba med skolträdgården tillsammans med eleverna, för lärande, lek, vila och biologisk mångfald.

Möt ideella föreningar
kl 09:00 – 15:00

Framför vår butik kan du träffa representanter från fyra ideella föreningar med Ölands natur som gemensam nämnare. Gör ett försök på "Naturfalken", dvs att  på ett lekfullt sätt testa och utveckla dina artkunskaper, växter och djur, på olika kunskapsnivåer. Väldigt kul för barn, men även vuxna! Håller i tåtarna gör Ölands Naturskyddsförening (ÖN) tillsammans med bland andra Föreningen SydOstEntomologerna (FSOE) och BirdLife Sverige. 

FÖREDRAG
kl 15:00 – 15:30

Mårten Klinth berättar om modern insektsforskning där DNA-teknik kompletterar klassisk entomologi. Föreläsning som du kan kolla på på plats, eller följa på webben, och som främst vänder sig till vuxna och ungdomar.

Alla aktiviteter via Station Linné denna dag, orkidévandringen undantagen, är gratis, men vi behöver allt stöd vi kan få. Tycker du att det är viktigt med öländsk biologisk forskning, och framtida guidningar, så stötta oss gärna genom ett bidrag, litet som stort. Swisha till 123 635 94 00, eller sätt in en donation på Stiftelsen Station Linnés insamlingskonto, via bankgiro 673-1426. Skriv "Framtid" i meddelandefältet och glöm inte att ange din epost-adress. Du kan också bli medstiftare. Läs mer här!

• Följ Biologiska mångfaldens dag 22 maj på Facebook för att se aktiviteter över hela Sverige. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår