Plats: Station Linné, Öland
Datum: 7–10 mars 2024
Tid: Workshopen börjar inofficiellt torsdag kväll 7/3 med pizza och mingel allteftersom deltagarna succesivt anländer till forskningsstationen. Efter fredagens frukost startar det officiella programmet kl 09:00 och sträcker sig sedan till söndag 17:00.
Station Linné har fått bidrag genom Svenska Artprojektet från SLU Artdatabanken och Entomologiska föreningen i Stockholm för att anordna en nätverksbildande och kompetenshöjande aktivitet i form av en tredagars workshop. Syftet är att sprida kunskap om och bidra till Artprojektets kartläggning av den svenska insektsfaunan. Deltagarna uppmuntras även dela med sig av sin entusiasm och kunskap. Under de tre dagarna kommer deltagarna få ta del av följande:
- Föreläsningar om Artprojektet och Station Linnés stora insektsinventeringsprojekt.
- Alternativ: Insektssortering: Deltagarna får på endast tre dagar (!) lära sig hur man genom en effektiv sorteringsstrategi kan ordningsbetämma alla i landet förekommande insekter samtidigt som man lämnar ett ovärderligt bidrag till Svenska artprojektet!
- Alternativ: Artbestämning: Deltagarna får möjligheten att på egen hand studera sin favoritgrupp bland insekterna och artbestämma materialet från våra samlingar samtidigt som man lämnar ett ovärderligt bidrag till Svenska artprojektet. Eventuellt kan man även få behålla exemplar till sin privata samling (mer om detta när du är på plats här i mars).
- Bonus för alla: På kvällarna uppmuntras deltagarna att dela med sig av sina kunskaper och entusiasm för insekter med korta föreläsningar. Föregående år blev en succé med allt från djupdyk i morfologi till trädgårdstips och poesi!
- DNA-labb: Deltagarna får inblick i hur Station Linné använder DNA för artbestämning och vilka olika molekylära bestämningsmetoder som finns och vad det kostar att få biologiskt material så som insekter artbestämda molekylärt. Ett antal insekter kommer att artbestämmas gratis under denna workshop.*
*Totalt kommer 95 exemplar att användas för artbestämning med hjälp av DNA. Station Linné använder sig av en icke-destruktiv metod där exemplaret återbördas efter DNA-extraktion. För större exemplar kan ben behöva brytas av. Den utvalda streckkoden COI kommer sekvenseras vilken är vida använd för artbestämning av djur. DNA bryts ner med tiden och vi rekommenderar att använda färska exemplar, helst ska de dessutom förvarats mörkt och kallt.
Gratis mat och gratis boende
Vi bjuder på pizza på torsdag kväll, frukost och lunch på fredag, lördag och söndag samt middag fredag och lördag. Fika, fruktkorgar och snacks kommer dessutom stå framme hela tiden. Vi bjuder även på boende i Station Linnés 28 nybyggda rum (22 dubbelrum och sex enkelrum), alla med toalett och dusch på rummet. I viss mån kommer även resebidrag delas ut mot motivation för att uppmuntra långväga gäster.
Anmälan
Då vi är begränsade till 40 platser krävs en motivering tillsammans med anmälan. Skriv varför just du ska vara med, om du vill ordningssortera eller artbestämma och i så fall vilken eller vilka insektsgrupper som är dina favoriter. Förtur till sökande som kan delta under hela workshopen (dock med en viss flexibilitet på söndagen för hemresa). Vill du hålla en egen kvällsföreläsning för gruppen så är det väldigt meriterande i din ansökan.
Mejla din ansökan (och eventuella frågor) till: marten@stationlinne.se
Ta chansen – den kanske aldrig kommer igen! Hoppas vi ses i mars!
Dave, Mårten, Harald och alla andra på Station Linné