Station Linné 60 år
8 juli 2023

Välkomna till en händelserik jubileumsdag (kl 9.30 - 16.00)!

För exakt 60 år sedan stod en öländsk fältstation för biologisk forskning färdig och öppnade portarna, strax söder om Ölands Skogsby. Under de första 45 åren var forskningsstationen, då benämd Uppsala universitets Ekologiska Forskningsstation, Ölands Skogsby (ibland förkortad ESÖ) en del av Uppsala universitet, men sedan 2008 drivs stationen av en fristående stiftelse. Sen dess under namnet Station Linné, ett namn som återspeglar den fokus på naturen, på den biologiska mångfalden och den taxonomiska forskning som under 2000-talet satt sin prägel på verksamheten.


1962 tog Bertil Kullenberg det första spadtaget.

Öppet hus & öppet labb
kl 9:30 –
 16:00

Alla dörrar öppna! Välkommen till laboratoriet, vår butik & café, se bildspel, utställningar och träffa våra insektsforskare på labb och se hur vi forskar på insekter.

Humlans naturspanare
kl 10:00 – 12:00

Följ med Harald Havnås, vår ledare för barnaktiviteter, bort till dammen där vi tömmer den ljusfälla för insekter som varit igång under natten (om det inte hällregnat!). Denna aktivitet kostar vanligtvis 140 kr/barn (föräldrar får följa med gratis), men idag bjuder vi på den!

Alvarvandring
kl 13:00 – 15:00

Följ med på en kort vandring söderut från stationen, och hör Pav Johnsson berätta om alvaret, dess historia, de ekologiska samspelen där och om arternas evolution. Vi spanar efter växter, insekter och fåglar. Våra guidningar kostar normalt 260 kr för vuxna men dagen till ära är denna aktivitet helt gratis!

Återträff och firande för inbjudna gäster
kl 18:00 – sent

Vi har bjudeit in de som genom åren arbetat eller engagerat sig under forskningsstationens tak. Middag, tal och kanske nån överraskning? Endast för föranmälda.

Alla aktiviteter via Station Linné denna dag är gratis, men vi behöver allt stöd vi kan få. Tycker du att det är viktigt med öländsk biologisk forskning, och framtida guidningar, så stötta oss gärna genom ett bidrag, litet som stort. Swisha till 123 635 94 00, eller sätt in en donation på Stiftelsen Station Linnés insamlingskonto, via bankgiro 673-1426. Skriv "Framtid" i meddelandefältet och glöm inte att ange din epost-adress. Du kan också bli medlem i vår förening, eller medstiftare. Läs mer här!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår