Våra guider

Pav Johnsson

Biolog, folkbildare och årets ölänning 2019

Pav Johnsson är bosatt i Össby. Han medverkar regelbundet i P4 Kalmar som naturexpert, jobbar som lärare på Ölands folkhögskola och skriver böcker. År 2019 kom hans senaste bok Ölands natur - okända och ökända arter, och han har har tidigare varit redaktör för Ölands fåglar. Dessutom är han naturguide för AviFauna naturresor, men leder även resor i egen regi till Södra Afrika. Han är intresserad av det mesta som kryper, växer, och förstås, flyger. Pav träffar du på orkidévandringar, Ekoxar och fladdermöss och Mystik i mörkret, men han kan också bokas för fågelutflykter, föreläsningar och allehanda upptäkter av den öländska naturen.

 

 

Ulla-Britt Andersson

Botaniker

Ulla-Britt Andersson är ordförande för Ölands Botaniska Förening, är guide på några av orkidévandringarna och håller ibland i alvarvandringar. Även om specialitén är kärlväxter finns det få frågor om vad som växer på ön som är Ulla-Britt främmande!

 

 

Dave Karlsson

Stationschef, biolog, forskare och årets ölänning 2017

Passionerad smådjurskännare och stationschef vid Station Linné. Kanske mest känd för den breda allmänheten som en av experterna i riksradions Naturmorgon i P1, men forskar annars på bracksteklar (Hymenoptera: Braconidae). År 2017 tilldelades han utmärkelsen Årets ölänning. Dave möter du på kursen Insikter om insekter i juli, på Mystik i Mörkret, Forskning för folket, Nattens fångst och Ekoxar och fladdermöss.
 

Ingela Carlström

botanist

Ingela är en botanist och floraväktare som på fritiden trivs bäst i den öländska naturen och särskilt alvarmarkerna. Hon håller sig ute i naturen året om och är aktiv både i Ölands Botaniska förening och Vetlanda Botaniska Sällskap. Ingela har en bakgrund som reseledare och researrangör, men jobbar idag med kommunikation och e-tjänster.

 

Erik Cederberg

lärare och fjärilsentusiast

Erik är uppvuxen i Skåne men numera bosatt i Kalmar där han arbetar som lärare. Han har startat en podd för att uppmuntra intresse för fjärilar, en insektsgrupp som blivit Eriks stora passion.

 

Sigrid Oldenburg

Professionell berättare

Sigrid är historieläraren som blev berättare och guide på heltid. Det började med ett stort historieintresse. Man kan närma sig en plats i historien och människorna i historien på olika sätt. Ett sätt är genom de gamla berättelserna. Det som har berättats på en plats ger en bild av såväl levnadsvillkor som rädslor och drömmar. En del historier är bundna till tiden då de uppkom, andra har berättats under lång tid och i dem finns något tidlöst som vi kan känna igen oss i.

Sigrid berättar på caféer, bibliotek och konferenser. Intresset för Ölands och alvarets berättelser väcktes när hon som liten första gången hörde om pojken som tillfångatogs av småfolket. Sigrid träffar du på Ölandsnatt - bland gastar och nattflyn.

 

 

Ludvig Papmehl-Dufay

Arkeolog

Ludvig är ett bekant namn för många historiskt intresserade som följt de spännande utgrävningarna vid Sandby borg. Ludvig möter du i vår bokningsbara  Hemma hos hövdingen, där vi besöker resterna efter en av landets mest intressanta boplatser från järnåldern, bara ett stenkast från stationen.

 

 

 

 

Caroline Landtmanson

Lantbrukare, naturvårdare och naturguide 

Caroline kommer ursprungligen från Täby men är bosatt i Törnbotten sedan 2009. Hon är biolog och naturvägledare, där hon gärna guidar med utgångspunkt från människans och djurens påverkan på landskapet. Tillsammans med maken och deras får förvaltar och producerar hon biologisk mångfald i den vackra öländska Mittlandskogen. På Carolines gård Mittlandtsgården kan du följa med på lammsafari och salamanderspaning i sommar. Caroline träffar du på Shinrin Yoku - skogsbad, och under Humlans naturspanare.

 

 

 

Thorsten Jansson

Journalist och författare

Thorsten har i flera böcker skildrat Öland, och Ölands säregna natur. Härom året kom hans bok om ölands orkidéer ut. I vår är Thorsten vår guide på några av orkidévandringarna.

 

 


Lars-Göran Danielsson

Natur- & kulturguide

En infödd ölandstok (Potentilla Frutikosa) som är en pensionerad industriarbetare. Det stora natur- och kulturintresset ledde till en kurs på Högskolan i Kalmar på 80 poäng. En infödd och auktoriserad guide som lotsar oss i det mångfacetterade öländska landskapet och allt som där finns att upptäcka.
 

 

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår